6.1. Kirjoittaminen ja tekstin tyylittely
Hienoa, että olet edennyt jo näin pitkälle! Kun olet saanut rakenteen valmiiksi, voit lähteä tuottamaan sisältöä. Tässä luvussa opastetaan kuinka editorin perustyökalut toimivat.
Ensiksi on hyvä laajentaa editorin työkalupakkia, sillä oletuksena näkymä tarjoaa vain muutamia tekstin muokkaamiseen tarkoitettuja vaihtoehtoja. Työkaluja saat enemmän näkyviin, kun klikkaat edellä esitellyn animaation tapaan työkalurivin oikeasta reunasta neliömäistä symbolia.
Kun olet laajentanut riviä, tutustu työkaluihin kuljettamalla hiirtä apuvälineiden yläpuolella, jolloin näet pienen viestin kursorin alapuolella työkalun toiminnasta. Tutustu tämän jälkeen työkaluihin käytännössä, jotta näet mitä ne tekevät. Muista painaa Päivitä-nappia, jos haluat nähdä tekemäsi muutokset oppimisympäristössä. Sisällöntuottajana sinun on hyvä hallita muutamat tärkeimmät toiminnot, kuten tekstin korostaminen, otsikkotasojen lisääminen sekä sanojen linkittäminen. Katso alla olevalta videolta, kuinka kappale täytetekstiä visualisoidaan siistimmäksi!
Voit myös rikastuttaa sisältöä HTML-kielellä, jos sinulla on siitä osaamista. Klikkaa editorin oikeassa reunassa olevaa Teksti-välilehteä alla olevan animaation mukaisesti, ja voit lisätä sisältöösi kyseistä kieltä.
Verkkojulkaisua ei lueta vaan silmäillään
Nielsen Norman Group organisaation teettämän tutkimuksen mukaan verkkotekstiä ei lueta, vaan ainoastaan silmäillään. Avatessaan verkkosivun ihminen silmäilee sisällön nopeasti läpi ja palaa sitten niihin kohtiin, jotka häntä kiinnostavat. On sanomattakin selvää, että sisällön tulee olla tämän vuoksi silmäiltävää ja miellyttävää lukea. Verkkokirjoittamisessa onkin tiettyjä lukemista helpottavia sääntöjä, jotka tulee ottaa huomioon sisältöä kirjoittaessa.
Käytännön ohjeita verkkokirjoittamiseen
- Älä käytä tekstissä, otsikoissa tai väliotsikoissa versaalia (=isoja kirjaimia). Vain aivan lyhyet yksittäiset sanat voidaan kirjoittaa isoilla kirjaimilla.
- Älä lihavoi, kursivoi tai alleviivaa kokonaisia lauseita. Korosta vain yksittäisiä avainsanoja tai henkilöiden nimiä. Liiallisesta tekstin korostamisesta häviää muutoin tehokkuus.
- Merkitse aina otsikot otsikkotyyleillä, älä lihavoi niitä.
- Älä käytä useita peräkkäisiä lyhyitä 1-3 rivin kappaleita, vaan yhdistä ne 5-12 rivin mittaisiksi.
- Käytä listaelementtejä luettelomaisten sisältöjen muotoiluun, älä ns. ranskalaisia viivoja.
- Tasaa teksti aina vasemmalle, älä tasapalstoita verkkotekstejä.
- Otsikot aina vasemmalle tasattuina.
- Älä kirjoita tekstiin pitkiä linkkiosoitteita, vaan linkitä ne tekstissä oleviin sanoihin. Linkitys on muutenkin parempi, sillä henkilö voi näin siirtyä suoraan haluamalleen sivulle klikkaamalla linkkiä. Huom! Linkki kannattaa laittaa aukeamaan uuteen välilehteen, mikäli linkin kohde on jokin Mobie-oppimisympäristön ulkopuolinen sivusto.
Noudattamalla näitä yksinkertaisia ohjeita, saat verkkosisältösi näyttämään huomattavasti paremmalta. Luo lopuksi pikainen katse valmiiseen sisältöön ja mieti mitä voisit tehdä vielä paremmin.